Реклама

събота, 22 януари 2011 г.

Уеб дизайн за мобилен уеб сайт

Уеб дизайн за мобилен уеб сайт

Преди разработването на уеб дизайн за мобилен уеб сайт, разработчиците трябва да имат в предвид много фактори, които влияят, както върху разработването му, така и при ползването му. Основните предизвикателства пред мобилният уеб, са ограниченията които предоставят мобилните устройства и технологията която използват мобилните оператори:


  • различия в разделителната способност

  • мобилните браузъри

  • скоростта на мобилният Интернет

  • проблемите с тестването

  • най-важната информация



Основният проблем е големият подбор от мобилни устройства които предлага пазара, защото при разработването на мобилен уеб сайт трябва да се съобразим, ако не с всички, то поне с по-голяма част от тях. Основната трудност при разработването на дизайна, е съображенията както с различните и малки разделителни способности, така и със скоростта на зареждане. Т.е. трябва да наблегнем само на най-важната информация, която искаме да предоставим на потребителя, както и да ограничим снимките, ако не и направо да ги премахнем.

Най-често използванта разделителна способност сред мобилните устройства е 320x240px, така че минимума от който трябва да се придържаме е 240px. Другото важно нещо е да използвате подходящ език за маркиране, за пример XHTML-MP или XHTML Basic. По-новите мобилни устройства и браузъри имат поддръжка и на HTML5. Вариант е да използвате различни мобилни версии, на база различните мобилни устройства, но това е в случаи, в които трафикът ви от мобилни устройства е сравнително голям процент.

От гледна точка на SEO е добре да забраните за индексиране на мобилната версия, така че да нямате дублирано съдържание между настолната и мобилната версия.

Последното, но не и най-малко важно е проблемът с тестването. Колкото и инструменти да ползвате, колкото и телефона да имате под ръка, винаги ще се намери някой друг телефон, който не сте изпробвали и има верятност все нещо да не е наред.