Реклама

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Интериорен дизайн на спалнята

Интериорен дизайн на спалнята

Много хора често смесват идеята за интериорен дизайн с декорация на интериора. В действително, могат да се направят двете неща едновременно – интериорен дизайн на спалнята и едновременно с това – декорацията й. Двете са тясно свързани и при съгласуването им се постигат много добри резултати.

Спалнята – нещо повече от място за спане

Времената се менят и заедно с тях се променя предназначението на спалнята. С развиването на модерните технологии и влиянието им върху стила на живот, спалнята много често обединява в едно офис, фитнес салон и място за спане. Понякога собствениците поставят и малка масичка за кафе, където могат да споделят кафе с приятели.

Във всеки случай, интериорният дизайн на спалнята се определя от виждането на собственика за функционалността на спалнята. Предпочитанията му, както и неговите хобита и виждания за спалнята определят цялостния интериорен дизайн на помещението.

Съвет: Ако решите да наемете професионален интериорен дизайнер, е добре да прекарате известно време заедно, за да се постигнат мечтаните резултати.

Планиране на интериорния дизайн на спалнята

Тази стъпка е може би по-трудна дори от извършването на самата работа. При планиране, много професионални дизайнери използват графични програми с цел изобразяване на техните идеи. По време на планирането се избира подходящо обзавеждане на спалнята, определено от функционалността на спалнята.

В допълнение се подбира цветовата схема на спалнята и покритията за прозорците - завеси, щори. Последна стъпка в интериорния дизайн са аксесоарите и всякаква друга декорация, които придават завършеност на помещението.

В общият случай, освен декорацията на стаята, интерионият дизайн включва стените, тавана и пода на стаята, използването на пространството както и цялостното обзавеждане на стаята, необходимо за нейната функционалност.

Как се свързва всичко това

Интериорният дизайн на дадено помещението не е толкова лесна работа, колкото може би изглежда. В някои случаи дори се налага търсенето на помощ от майстори (електротехник, бояджия, строител). За разлика от обикновеното освежаване с боя или разместване на мебелите, интериорният дизайн на спалнята трябва да гарантира, че всички предвидени промени са добре преценени, осигуряващи максимално удобство и уют на обитателите. В този ред на мисли, може да се твърди, че интериорният дизайнер изпълнява ролята на ръководител проект.

В обобщение може да се каже, че интериорният дизайн трябва да е естетичен и приятен за окото. Все пак, спалня, която изпълнява желанията на обитателите си по отношение на функционалността си, трябва да бъде и тяхното малко райско кътче – единствено и завладяващо.