Реклама

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Какво е Skype и как работи?

Какво е Skype и как работи?

С бързото развитие на интернет технологиите постепенно се увеличава и скоростта на трансфер на данни по кабели и оптични нишки. Вече е изключително лесно да бъде прехвърлена аналогова или цифрова информация на големи разстояния без нежелани прекъсвания и проблеми.

Програмата Skype (скайп) е една от многото, които се възползват от възможностите на днешните технологии. Тя представлява VoIP (Voice over Internet Protocol) клиент, който позволява нейните потребители да комуникират по между си, независимо от това на каква разстояние са един от друг (както е възможно и със стандартните телефони). Всъщност Skype постепенно се превърна в предпочитания и най-популярния начин за провеждане на интернет обаждания. Skype свързва два свои потребителя, като използва тяхната интернет връзка. Нужно е да си регистрирате скайп акаунт, използвайки платформата на програмата, да свържете един микрофон и едни слушалки (или тонколони) и вече можете да се насладите на най-евтините международни разговори в света.

Skype - как работи?

Как работи Skype и какво ни е нужно за да го използваме, са някои от въпросите които ни идват на ум, когато говорим за скайп. Използва се вашата интернет връзка в комбинация със специален Skype софтуер, за да изпраща информация (като тази за вашия глас по време на разговор, текста в едно текстово съобщение и т.н.) към друг компютър или телефон. От другата страна, при получателя, информацията се интерпретира и превръща отново текст или звук и се показва в прозореца на Skype или се възпроизвежда по слушалките, тонколоните или телефона.

Първото нещо, което ви е нужно за да използвате скайп, е Skype ID (тоест да си направите Skype акаунт). Щом получите Skype ID и влезете в програмата, вие получавате уникален номер и потребителско име, което може да бъде променяно. Този компонент осигурява точна и безпроблемна връзка с останалите Skype потребители.

За да направите обаждане по Skype, първо е нужно да проверите дали човека, който търсите, не е случайно Skype потребител – все пак обажданията между скайп потребители са безплатни. Ако не е, тогава ще трябва да се уверите че имате достатъчно Skype кредити, защото тогава обаждането не е безплатно и те ще ви бъдат нужни. Това не е голям проблем обаче, понеже цените са изключително ниски и най-вероятно са по-ниски дори от тези на вашият домашен телефон (освен ако не сте на някакъв специален план с много ниска цена към някой номера примерно). Пригответе си микрофона и колонките (или слушалките), въведете номера заедно с кода за държавата и натиснете ентер за да започнете да набирате номера.

Предимства на Skype

Едно от предимствата на Skype е че можете да приемете разговор дори и да не сте на линия (да не сте влезли с потребителя си в самата програма). Може да насочите разговора към своя домашен или мобилен телефон и така хората ще могат да ви намерят, дори и когато не сте в скайп.

Освен безплатните разговори между Skype потребители и изключително евтините разговори към домашните и мобилни телефони, със Skype можете да провеждате и безплатни видео разговори към други скайп потребители, независимо от тяхното местоположение. Също така можете да изпращате дори и файлове.

Друго предимство на Skype е че той е достъпен за всякакви компютърни платформи, включително Microsoft Windows 2000, XP, Vista, Mobile и Windows 7. Можете да го ползвате дори и на своя iPhone или iPod touch, само ви е нужен WiFi интернет.

Общо взето Skype е много удобен и лесен за използване и същевременно предлага много полезни и безплатни услуги, както и някои още по-полезни такива на супер ниски цени.