Реклама

събота, 8 ноември 2008 г.

Дали интернет вече е най-добрият приятел на човека?


Преди години интернет не беше толкова развит а и не всеки имаше в къщи компютър.
За въпроси, които ни интересуваха и не знаехме техния отговор обикновенно се обръщахме към някой познат, приятел или се допитвахме до специализираната литература в библиотеките.

Днес нещата стоят по друг начин. Сърфирането в интернет е вече наше ежедневие и всички отговори ние търсим в Мрежата. Стигнали сме до там, че ако наш познат ни предостави определена информация ние се допитваме отново до интернет за нейната достоверност. Дали вече можем да смятаме интернет за своя най-добър приятел?
Достоверността на информацията открита в нета не е 100% сигурна, но в повечето случаи отговаря на истината. Представете си, че сте в 60-те години и ви трябва някаква специализирана информация, колко библиотеки трябва да обиколите за да намерите точната книга, енциклопедия или учебник за да откриете нужната ви информация.
Хубаво е, че сега имаме интернет и всеки отговор, който търсим е на няколко секунди разстояние благодарение на мрежата.

Друг е въпросът, че повечето хора прекарват повече време пред компютъра от колкото с партньора си, четейки новини, статии, търсейки информация, софтуер, музика или филми.
Интернет не влияе благоприятно в някои случаи и на децата според моите виждания. Децата ни вече контактуват повече онлайн посредством чат програми и не отделят време за срещи с приятели ,,на живо". Те живеят втори живот (виртуален) в който не се сблъскват със самия живот, но за проблема има родители, които да ги контролират за да използват пълноценно интернет.

Много се изписа за прекарваното време в интернет. Много плюсове и много минуси определят изказванията на специалистите, но определено можем да се съгласим, че в повечето случаи интернет ни помага много с огромното количество информация, която ни предоставя.

Ако ви е харесала статията гласувайте за нея ТУК

1 коментара:

petervanev каза...

Поздравления за статията!
Необходимо е вече не да се чудим как да ограничим достъпа на децата си до интернет, а как да направим съвместния им живот продуктивен, забавен и качествен. Няма как да се избяга от новите технологии, но трябва да се ограничи вредното им влияние. Как ще стане, тепърва ще го търсим начина...
Поздрави!