Реклама

четвъртък, 6 ноември 2008 г.

За политическата логика в тройната коалиция

За политическата логика в тройната коалиция


Минчо Спасов за пореден път скандализира тройната коалиция, обвинявайки ДПС, че е създадена от Държавна сигурност. Той напомни, че в партията на Доган имало най-голяма концентрация на бивши агенти от комунистическите тайни служби. Спасов пропусна да засили ефекта от изказването си с факта, че почти цялото ръководство на ДПС са били доносници на ДС, начело с Ахмед Доган. Такива са били и Юнал Лютфи, Лютви Местан, Рамадан Аталай, министъра Валери Цветанов и т.н.

ДПС настоя царистите да се дистанцират от изявленията на Минчо Спасов като дори заговориха за разпад на коалицията. Христина Христова, член на политическия съвет на НДСВ, съответно коментира, че мнението на Минчо Спасов си е негово лично и е извадено от контекста. Т.е. хем Минчо е сгрешил, хем не е.

Милен Велчев подкрепи съпартийника си като каза, че смъртта на Ахмед Емин е била не причина, а само повод да се заговори за нечистите дела на етническата партия. Т.е. да разбираме, че ДПС е по принцип "кофти" организация. И допълни, че за разлика от партията на Доган, НДСВ може да се коалира с всички, тъй като другите партии са склонни да ги възприемат като техни партньори.

Очевидно в НДСВ мненията по отношение на коалиционния им партньор ДПС не са еднозначни. Странно е, че след 7 години мирно съжителстване във властта, царистите тръгнаха да атакуват партията на Доган в най-трудния й момент, откакто тя съществува. Сегашната ситуация в етническата партия е по-трудна дори и от онази през 1992 г., когато имаше вероятност ДПС да бъде забранено от Конституционния съд. Защото решението тогава си беше предизвестено.

Интересно е защо Милен Велчев така коварно реши да се разграничи от партията на Доган, след като толкова години нередностите, с които тя е свързана не са пречели на взаимното им партньорство. Дали да не очакваме по-сериозно разместване на пластовете?

БСП също нададе вой чрез Татяна Дончева, според която ДПС е толкова преяла с власт, че в нея са започнали да се зараждат чудовищни процеси. Мнението на Дончева е почти винаги в противоречие с мълчанието на ръководството на социалистите по много щекотливи теми, касаещи къде самата БСП, къде коалиционните й партньори. Но нейните изявления впечатляват все по-малко. Просто всички свикнахме с тях. Свикнахме с факта, че не водят до нищо съществено, освен до това да се възхищаваме на "смелостта" на социалистката.

Минчо Спасов, подобно на Дончева, изказва алтернативни мнения в своята си партия. Но и двамата са потвърждение на приказката, че "сама птичка пролет не прави". Демек, говори си Пенке ле, кой ли те слуша. В крайна сметка, добре е и за самите БСП и НДСВ да има такива свободни електрони, които да обират недоволството на електората от глупостите им или направо откровените зулуми, които причиняват тези партии на държавата. По този начин хем същите тези партии си правят каквото си знаят, хем са недоволни от това. Нещо като политически абсурд. Но в България това действа. Все пак неслучайно хората са казали: "Прост народ – слаба държава".

Та такива ми ти работи се случват в нашенската ни уникална и неповторима тройна коалиция. Но така е, парите карат хората да полудяват. Логиката в българската политика отдавна я няма. Или поне ние простосмъртните не можем да я намерим. Най-вероятно, защото е чудовищна като изпадналия в немилост коалиционен партньор ДПС. Все пак сега, когато и Милен Велчев се включи в атаката срещу догановата партия, може би имаме право да очакваме и нещо по-голямо. Или май ще е по-логично отново да причислим приказките на зам.-председателя на НДСВ към онези негови толкова много на брой смотолевяния, за които на никой в тази държава отдавна не му пука. Кой знае?

Автор: Лъчезар Антонов, News24.bg

Ако ви е харесала статията може да гласувате за нея ТУК

Още Новини