Реклама

събота, 25 септември 2010 г.

Идеалният айрян

Идеалният айрян

Каквото и да очаквате да прочетете в тази статия мога да ви кажа още от самото начало, че идеалният айрян за всеки човек е различен :) .
Ествествено всеки знае от какво се прави айрян(айран) - кисело мляко и вода.
Но все пак си има начини на приготвяне и съотношения между компонентите, които ще споделя с вас сега.

Най-честата рецепта у нас е в съотношение едно към едно кисело мляко и вода(добре разбити). В съд се разбива една част кисело мляко добре и след това бавно се добавя вода(също една част) като се продължава с разбиването за да не стане киселото мляко на буци в айряна. Това е типично българския айрян като също така някои хора го обичат и подсолен.

В други страни в които също е познат айрянът се разбива като се добавят една част кисело мляко и две части вода със сол. Също така за по-добри вкусови качества някои използват мента, босилек, черен пипер, копър и други подправки.

Толкова от мен. А вие как точно го обичате може да споделите в коментарите си.