Реклама

неделя, 26 септември 2010 г.

Далаверата с цигарите има много страни

Далаверата с цигарите има много страни

Много се шуми напоследък за цигарите - цените им, как нелегалните били отровни, как не се събирал акциз след като има толкова нелегален внос и т.н.

Ето и моето мнение по въпроса за тях в няколко реда:
1. Цените им се вдигнаха до такава степен, че по-голяма част от хората търсят каквато и да е алтернатива(днес гледах едно предаване по национална телевизия, което парадираше най-вече със инфомация за насипния тютюн и най-вече го оплюваха - сигурно искат и него да забранят за да нямат избор хората).
2. Естествено никой не вярва, че цигарите внесени от друга, която и да е страна с бандерол са отровни(по някои твърдения).
3. Вярно е, че цигари без бандерол дори и от чужда страна са с неизвестен произход и няма как да знаем съдържанието им.
4. Не е вярно, че страната ни губила от акциза, който трябва да прибере(тя реално няма как да го прибере след като няма пазар на тези цени, които е определила). Няма как да смяташ бройките им на цени от почти 5 лева като почти никой няма да даде толкова. Това е все едно при смятането на загубите при филмите, които се теглят от нета. Естествено, че никой няма да даде примерно 10$ за копие на определен филм. Това са измислици и надувки, които никой номрален човек не възприема като адекватни.
5. Клиентите за цигарите на тези цени се броят на пръсти и не вярвам многолюдието да ги възприеме.
6. Създадоха се предпоставки за контрабанда почти като при "Югоембаргото" .
7. Канали за внос си е имало и ще има. Отделен е въпроса в по-строгата охраняемост на границите. Така се отсяват дребните играчи и се поддържа висока цена на нелегално разпространяваните цигари. Не може видиш ли сулю и пулю да продава защото при по-голяма конкуренция цената пада и виж утре нелегалните паднали до 1.50-1.60 лева за кутия като се има в предвид че в наши съседки има цигари и за стотинки за кутия.

Ако се сетя още нещо ще редактирам :)