Реклама

сряда, 25 август 2010 г.

Препоръки за нормална работа на климатика

Препоръки за нормална работа на климатика

В зависимост от това върху какъв климатик е паднал изборът за поддържане на подходяща температура в дома ви, съществуват редица особености за това как на максимална степен да постигнете желания резултат и то при възможно най-ниска консумация на електроенергия.

Налице са обаче няколко общи положения, които независимо от марката, модела, мощността на избрания климатик, оказват влияние за нормалното функциониране на уреда.

На първо място, климатик е удачно да се ползва само в помещения, които по-дълго време са със затворени врати и прозорци и не се налага те да стоят отворени за голям времеви отрязък. Особено важно е когато уредът се превключва или изключва, това да става единствено чрез дистанционното управление, а не директно от контакта или чрез инсталираните във вътрешното тяло сервизни превключватели.

За да се гарантира безпроблемната работа на климатика, също така трябва да е налично постоянно електрозахранване 220V/50 Hz.

Що се отнася до подходяща температура, която може да се постигне чрез употребата на такъв уред, съществуват няколко изискавания, които е добре да се спазват. Когато външната температура не надвишава + 15*С, не е добре климатикът да бъде изпозлван в режим на „охлаждане”. По същия начин, ако температурите навън са по-високи от +18*С, не се препоръчва климатизаторът да работи на режим за „отопление”.

За да се гарантира дългогодишната употреба на климатика, превръщайки го в добра инвестиция, трябва да се полагат своевременни грижи. Най-елементарното нещо, което обаче също е от значение, е редовно да се подменят батериите на дистанционното управление. Трябва да се внимава климатизаторът да не бъде удрян, замърсяван, а също така и да не бъде покриван.

Ако се появи теч, на първо време проверете дали дренажната тръба, намираща се извън самия уред, не е запушена или прегъната. Ако съществува съмнение или индикация за по-сериозна повреда, най-добре е да се свържете с фирмата – доставчик, чиито служители са запознати с особеностите на предлаганите от тях стоки и ще съумеят да разрешат проблема своевременно.