Реклама

четвъртък, 12 август 2010 г.

Осигуровките осигуряват ли ни или ощетяват ?

Осигуровките осигуряват ли ни или ощетяват ?

Днес се замислих за "осигуровките" ...
По принцип щом са осигуровки би трябвало да ни осигуряват.
А какво ще рече това ? Щом се осигуряваме значи би трябвало да сме осигурени, но дали е така?

Значи внасяме си здравни осигуровки и това би трябвало да ни подсигури здравно осигуряване (платили сме си значи не би трябвало повече да плащаме).
На думи и логично е така, но в нашата страна всичко не е наопаки а на терсене :) ...
Плащаш си задължително за нещо, което реално не получаваш или самите закони са така изкривени, че да го позволяват.

Отделно болниците нямали пари и са пред фалит а лекари в тях получават по 60 000 лева заплата за месец виж ТУК. Други пък болници искали да ги закриват - че как няма да ги закрият, всичко в момента е на пазарен принцип, щом няма печалба се закрива (а болниците май са създадени в самото начало за да лекуват народа а не да са търговски предприятия ). Лошо няма да получават заплати лекарите като колегите си на запад че и по-големи, но все пак живеем в България а тук минималната заплата е 240 или 260 лева не знам със сигурност. В развитите страни лекарите получават високи заплати, но и останалите хора там са на високи заплати така че колелото е добре смазано и има за всички.

Какво се получава тук:
Лекар със заплата от 60 000 лв. получава годишно 720 000 лв.
Друг човек който пак примерно е висшист и работи на минимална заплата (защото в момента няма друг избор)за 240 лв. месечно и годишно за 2880 лв.

Всичко е наред - един получава за годината 720 000 а друг 2880 лева. Няма проблем ... всичко е наред, за едни ще гледаме какво получавали колегите им на запад а на други ще обясняваме, че все пак живеем в България(едните ще си позволяват всички удобства в живота а другите ще мизерстват тотално).

Този с ниската заплата да не си и помисля за операции и тем ти подобни глезотии защото лекарите работят на тарифи като на запад, сиреч за хора с доходи но не български.

Какво се получава? Едни хора живеят със стандарта на запад а други с почти китайски.
На едните искат да им намалят заплатите малко и те веднага стачки ще вдигат ... не, не са бедните хорица тези, които ще са на стачките ...

Не се плашете все пак повечето сме "осигурени" ;) ...

4 коментара:

krasypekov каза...

Защо не мислят хората, а импулсивно реагират? 60 000 лева са заплатите за месец на целият персонал,не на 1 единствен лекар. Хайде да се научим да мислим,а?

pavlova каза...

От доста време се замислям и аз над този въпрос. Сигурна съм в едно: има две Българии, хората от едната превиват гръб от работа, за да могат дерибеите от другата България да живеят повече от луксозно. Така е било и така ще бъде! Тук, на този свят!

Unknown каза...

Близо 2 млн. българи не плащат здравни осигуровки.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6599&sectionid=16&id=0000102

На още 4.5 млн. им ги плаща държавата.

http://money.ibox.bg/news/id_1913034216


Само малко над 1 млн. плащат съвестно осигуровки и данъци и носят на гърба си цялата държава, а държавата гледа на тях като на дойна крава и се кани да им вдига осигуровките.

Ico Think каза...

Ето я статията за заплатите на лекарите http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=573367