Реклама

понеделник, 6 юли 2009 г.

Водопад Полска Скакавица - снимки от водопада

Водопад Полска Скакавица - снимки от водопада или как да стигнем до него

Водопадът Полска Скакавица се намира в планинският район Краище ( Кюстендилско )
в Земенска планина. Намира се на около 15-20 километра от Кюстендил и на около
80-90 километра от София. Името му идва от селото Полска Скакавица до което се намира самият водопад.

Водата на водопада пада от около 50-60 метра и се влива в река Струма. Гледката, която се открива когато сте вече под водопада е наистина впечатляваща и наистина си заслужава стръмното спускане по склоновете около него. До самото село Полска Скакавица се стига с кола през село Ръждавица или с влак от спирка Скакавица.

С кола (съветвам ви да е по висока или джип), когато влезете в селото само на няколко метра от началото му има синя табела на която пише "водопада" и ви отклонява в дясно
по черен път минаващ покрай няколко къщи. Продължавате около 4-5 километра по пътя и долу в ниското стигате до махала от 4-5 къщи.
Под самите къщи до стар параклис се намира и началото на водопада. За да видите водопада с невероятната му красота е нужно да тръгнете по пътечка която се намира под къщите и се минава през орехова горичка. Криволичеща но доста добре утъпкана пътечката по стръмния склон ще ви отведе до полянка от която ще видите водопада отдолу в цялата му прелест.

Ако сте любители на риболова може да си вземете и въдицата :), човек от селото ми сподели, че има много риба в река Струма около мястото в което се влива водопада. Има поляна под водопада на която може да разположите палатка ако сте любител на красивата природа съчетана с риболова.

Къща намираща се над водопада


Параклиса до който започва водопада
Началото на водопада

Скалата от която се спуска водопада погледната отстрани

Водопадът Полска Скакавица

Още снимки на водопада


Водопадът продължава към река Струма
Малко свеж въздух от върха до водопада


Гласувайте за статията ТУК