Обичам кисело мляко и това си е
Всички сме чували за благотворните действия на киселото мляко върху човешкия организъм и няма как да го отречем, след като има направени много изследвания по целия свят и това е доказано. Обичам кисело мляко и колкото и да е странно почти всеки ден го консумирам с голямо удоволствие. Усещам, че при редовната му консумация нямам проблеми със стомаха, които иначе често се проявяват и са много дразнещи и непоносимо болезнени. В тази статия става въпрос за домашно кисело мляко, а заквасването си го правим в къщи като всяка седмица взимаме по няколко литра прясно мляко от "щастлива крава" :).
Каквото и кисело мляко да съм си купувал от магазин, мисля, че домашното не може да се замени с никакво подобно, защото то не може да го наподоби дори на 90%, но все пак има и много добри кисели млека, които наподобяват домашното. Киселото мляко се е правило от нашите прабаби, баби и майки и всички ние сме опитвали домашното производство, което наистина е превъзходно по вкусови качества. В българската кухня то се използва често в супи, сосове, десерти и други. Не минава лято, в което ние българите да не се насладим на чудесния таратор, който е отличен, когато е изстуден, а по-възрастните го използват доста често в комбинация с някои напитки, които са типично български също.
Напитка, която българите употребяват редовно е айрянът, който също се прави от кисело мляко. Сигурен съм, че тази напитка е много по-добра в комбинации с различни храни от безалкохолните напитки, които са пълни с разни изкуственяци. В интернет попаднах на няколко статии, в които се сравняват вкусовите качества на различни марки кисели млека и в повечето случаи само някои от тях са със сравнително добри и имат почти еднакви параметри като домашното кисело мляко. Други популярни български рецепти с кисело мляко са катък, крем супи, кекс, много разновидности на млечните салати, мусака и други. Независимо на какво кисело мляко ще се спрете бъдете сигурни, че консумацията му може само да ви е от полза.
Реклама
сряда, 6 април 2011 г.
Обичам кисело мляко и това си е
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар