Реклама

четвъртък, 3 март 2011 г.

Ключови моменти за написването на добра статия

Ключови моменти за написването на добра статия

На първо място трябва да проучите внимателно темата, за която ще пишете. Колкото повече информация научите за нея, толкова повече ще имате какво да напишете и кажете на своите читатели.

През цялото време трябва да внимавате какво пишете и как точно го пишете, защото някои думи от личния ви живот няма да изглеждат професионално в статията. При писане на статии трябва да поддържате добрия тон и винаги да се обръщате към читателите си на Вие, освен ако не пишете само за собствените си приятели.

Винаги трябва да се стремите към яснота и простота в писането, за да може текстът да се чете лесно и да не затормозява читателя. Колкото по елементарно поднесете мисълта си толкова статията ще е по-лесна за четене.

Обикновено когато се пише за печатни издания статията е над 500 думи, но ако пишете за сайта си е най-добре тя да е от точните думи, били те и 400 думи. Така в една малка статия ще кажете много повече отколкото някой в статия от 1000 думи. Вярвам, че ви се е случвало някога докато четете някоя безбожно дълга статия тя вече да ви е безинтересна още в средата. Ако имате много за писане най-добрият вариант е да разделите статията на няколко части.

За да сте сигурни, че статията ще се хареса на читателите ще е нужно да се поставите и на тяхно място. Ако след като я напишете и прочетете отново и тя ви е скучна, бъдете сигурни, че тя ще бъде такава и за повечето читатели.

След като я завършите я прочетете няколко пъти, за да прецените дали всичко е правилно написано и ако е нужно направете промените, които ще я направят по-добра. Ако не сте сигурни дали всичко е правилно написано покажете я на близък или приятел, който също да я оцени.

Старайте се изреченията ви да не са много дълги и да са ясни, след като се прочетат един път. Сигурно сте срещали статии с изречения от по няколко реда, от които, когато стигнеш края вече не помниш за какво ставаше въпрос в началото.

Уводът на статията ви е много важен, защото от него зависи дали ще привлечете вниманието на читателите. Постарайте се в него да възбудите любопитството на читателите си, за да преминат и към основното съдържание.

Направете си няколко отправни точки за статията, от които логически да може да стигнете до заключението и.

Когато сте се подготвили предварително за статията, като сте прочели няколко материала, писането ще ви е по-лесно и работата ще ви спори.

Може да прочетете и предходната статия за писане на статии – Писане на статии е фасулска работа?

1 коментара:

Domestic Cleaning каза...

добре написано и вярно