Реклама

четвъртък, 16 декември 2010 г.

Tarsier (дългопет) - животни със странни очи

Tarsier (дългопет) - животни със странни очи



Дългопетът е малък нощен примат с размерите на катерица и е открит в тропическите гори на Югоизточна Азия. Малкият му размер го прави трудно забележим за околните. Той е единственият изцяло хищен примат в света хранещ се с гущери, насекоми, паяци и малки птици. Най-забележителното в него са огромните му очи, като те са най-големи от всички бозайници в сравнение с тялото им. За пример ако вашите очи са с размери като на дългопетът то те трябва да бъдат с големината на грейпфрут. Очите му са фиксирани и за да се компенсира това неудобство шията му е много гъвкава и позволява да завърти главата си на 180 градуса, като бухала, за да вижда по-добре във всяка посока. Всяко око тежи повече от мозъка му, като дългопетът има изключително остро зрение и през нощта.

Опашката му е плешива и тънка и е около два пъти дължината на тялото, като в края и има кичур козина и служи най-вече за упора. Безпроблемно прави до около три метра скокове, като така се придвижва от дърво на дърво и често стават жертва на сови и малки хищници заради нощния си лов. През деня те обикновено спят, а през нощта активно търсят храна. Бременността при женските продължава шест месеца, а чифтосването им е от месец април до месец май. Малките се раждат с къса козина и отворени очи.

През последните 45 милиона години Tarsier обитават тропическите гори по света, но днес те се срещат само във Филипините, Борнео и Индонезия. Намаляването на филипинските гори, заради превръщането им в земеделски земи заплашва съществуването му и унищожаването на естествените му горски местообитания.

3 коментара:

frog and roll каза...

и май е първообразът на мастър Йода :))

Ico Think каза...

Верно, че има малко смущаващ вид, но и за това го избрах за статията :)

frog and roll каза...

Преди време попаднах на това и много се смях. :)

приятен ден :)