Реклама

неделя, 23 октомври 2011 г.

Можеше ли да се предотврати световната икономическа криза?

Икономическата криза, която сполетя много страни по света в последните няколко години не е първата известна такава. Друга известна е "Голямата депресия", която започва през 1929 година и се проточва през тридесетте години на миналия век. През нея много страни и жителите им страдат от голяма безработица, а държавите отчитат спадове в брутните си вътрешни продукти, които показват и намалението на производството като цяло в тях. Фондовите борси също се сриват и цените на всички предприятия тръгват стремглаво надолу. Защо се случва всичко това и какво предизвиква подобни сривове на толкова страни, което влияе пряко на техните поданици?

Простият отговор според мен са липсата на средства в хората и фирмите като цяло. При липсата им се намалява и търсенето на разнообразни стоки, които не са от първа необходимост, което пък от своя страна свива и производството, защото на практика някои изделия, които се произвеждат не намират място на пазара и стават непродаваеми. Повечето от нас веднага ще се досетят, как през миналите 2-3 години спаднаха продажбите на автомобили, имоти и други много важни ниши в бизнеса, които са с най-големите приходи и стокооборот, когато пазара е в нормалното си състояние.

Когато тези печеливши ниши загубят чара и интереса към тях, много от финансите, които са насочени в предприемачите и търгуващите с тях, се замразяват за дълго време в банкови институции и други начинания, като избягват огромния евентуален риск, които те носят. От всичко казано до тук става ясно как повлиява тя на бизнеса, в който вземат активно участие жителите на страните и от него се влияят техните приходи, както и защо свежите пари се замразяват за известно време до нейното преминаване.

Ясно ни е какво се случва по време на криза, но дали тя можеше да се предотврати и кой можеше да го направи? Правилно ли функционира световният модел на управление и бизнеса в него? Тези два въпроса веднага ще ни наведат на мисли, които ще извикат въпросителни около управлението на света (както и всички страни в него) и бизнесът, който заема огромна отговорност за случващото се на нашата планета, било то добро или негативно за жителите и. Всички сме чували как някои корпорации (срещу които в момента се вдигна огромно недоволство и стачки на Уолстрийт) правят добрини и водят какви ли не кампании подпомагащи бедни или хора в затруднено положение, но това част от изграждането им на добра репутация ли е и с тях прикриват ли своите негативни страни? Голяма част от безработицата в последните години се предизвика и от автоматизацията в производството, което съкрати чувствително персонала на всяко предприятие, но оптимизирането на човешките ресурси също повлия върху нея немалко.

Щом става въпрос за пари, много фирми по света нямат скрупули и примерно при поглъщане на нови фирми не се свенят да оставят няколко хиляди души безработни, без доходи и на улицата. Техните собственици ли са виновни за всичко, което правят и се случва? Определено те не са "виновни" а светът е изграден така, всичко се върти около финансовата част във всяка сделка и тя е определящата за всички техни действия. Щом моделът, по който се управлява света е в ущърб на масата население, за кого се грижи той тогава? Отговорът също е много прост и предполагам сте чували, че много корпорации си имат лобисти в различни управления по света като единствената им цел е да увеличават приходите си, макар и с цената на влошени условия на живот на жителите на страните, в които са се прицелили. Невероятно е, но при едно по-дълбоко разсъждение върху заглавието на статията, което е и въпрос, можем да си дадем страшно много отговори на всичко, което ни заобикаля и предизвиква събитията на деня.

Може би ще продължаваме да гадаем, дали тя е можело да бъде предотвратена, но също така можем да се запитаме, след като във всяка държава има много институции, които се грижат за нейното финансово състояние и благоденствието на жителите й как може да се случи подобно нещо. Вършат ли те някаква работа или всичко е само привидно? Въпроси, въпроси, въпроси ... на които много хора могат да дадат точни отговори, но изглежда това няма да се хареса на масата ... политиката или бизнесът предизвикаха кризата? Това е въпрос като за яйцето и кокошката ...

2 коментара:

Unknown каза...

В случая "простият отговор" е далече от истината. Не е малко общото количество пари в системата. Малко са парите предназначени за пазара. Дължи се на факта, че нормата на печалбата е неправилно голяма за сметка на заплащането на наемния труд. Огромните парични маси са концентрирани в малка част (под 1%) от населението. Покупателната способност на останалата част е много ниска и се създава относително насищане на пазара със стоки:
http://www.gusmorino.com/pag3/greatdepression/index.html

Unknown каза...

хороскопи, дневен хороскоп, хороскопи за деня, хороскоп за днес, седмичен хороскоп, месечен хороскоп, любовен хороскоп, годишен китайски хороскоп, хороскоп за 2014, детски хороскоп, астрология у нумерология, карта таро на деня, женски хороскоп. хороскопи от AstroPro.bg