Реклама

неделя, 11 юли 2010 г.

Ще фалира ли Булгартабак и каква е целта на занятието ?

Ще фалира ли Булгартабак и каква е целта на занятието ?

Ще фалира ли Булгартабак е въпрос на време на който не мога да отговоря, но ще си проличи в следващите месеци или максимум година според мен. Какво ме кара да мисля, че ще фалира са простите ми сметки.

Въпреки, че не пуша слушам познатите си как се възмущават от новите цени на продуктите на Булгартабак. Коментарите им са, че и предишните им цени са били твърде високи а сегашните са направо убийствени като повечето от тях не могат да си ги позволят.

Вярвам, че предприятието а и държавата която наложи по-високия акциз също е направила някакви статистически данни и най-вероятно са стигнали до същите заключения ...

Защо тогава се вдигнаха толкова цените им ?

Прост отговор - за да може да фалира и някои да го купят на безценица (лично мое мнение, което е породено от фактологията в последните години, но ще го следим с интерес и ще отразявам в тази статия при промяна).

Ма*ната му ще кажат непушачите, но нека не забравяме и пушачите, които отделят всеки ден от парите си като се лишават от храна или други жизнено необходими нужди ( а сигурно и от средствата определени за децата им ) за да могат да задоволят своите зависимости - това не е престъпление щом е позволено от закона ...

След като държавата и определените здравни служби мислят за гражданите си нека се забранят напълно и да не се продават - колко елементарно решение.
Така хем хората ще са здрави, хем никой няма да се облажи покрай цените им.

Статията я подхванах заради едно мое скорошно пътуване до Сърбия. Там една кутия нормални цигари струват около 1.50 лева наши пари. Е там държавата не мисли ли за хората си и колко ли е себестойността на една кутия цигари в България.
Седя си и се чудя ... или само си седя ...

2 коментара:

Комитата каза...

Себестойността е нещо около 20 стотинки. Основната част от цената е акциз.

Ico Think каза...

Айде и 20 стотинки да не са ами примерно 1 лев, но до цената на която се продават остават над 3 лева ...