Реклама

сряда, 11 ноември 2009 г.

Положителните страни на кризата


Положителните страни на световната икономическа криза

На фона на стагнацията на световните пазари кризата в България има и свои положителни страни и те са в полза на обикновенния потребител, но потребител, който е със спестявания.

За отрицателната и страна сме слушали и чели вече достатъчно: увеличението на безработицата, свиването на търговията и много други фактори.

Положителните страни от които може само да спечелите са три:

1. Спадът на цените на имотите - в момента може да закупите имот с около 10-30% по ниска цена от предходната година. Каква по-добра оферта може да се иска при положение, че сте спестявали дълги години за покупка на имот. В момента предлагането е много по-голямо от колкото търсенето на имоти и това е факторът, който доведе до спад на цените им.

2. Спад и при цените на автомобилите - ако до миналата година за автомобила на старо за който сте щели да броите 10 000 лв. то тази година за същия автомобил може би ще ви стигнат и 5-6000 лв. Спадът при цените на автомобилите втора ръка се дължи най-вече заради понижението на цените на новите автомобили, което също е добре ако искате да си купите и чисто нов автомобил.

3. Увеличения лихвен процент за депозити - сега е моментът в който може да вземете добра лихва на спестените си пари. Не вярвам да са ви излишни още 2-3% ...

Ако и вие откриете положителното в кризата може да го споделите в коментарите си.

Можеш да гласуваш за статията ТУК